fbpx

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

bullying

BULLYING : ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ.

bullying
Νταής, τύραννος, φωνακλάς είναι αυτός πού απειλεί, εκφοβίζει, εξαναγκάζει. Αν αυτά δεν σας λένε κάτι τότε το bullying, όπως έχει επικρατήσει διεθνώς και στη χώρα μας να το λέμε, σας λέει πολλά.
Βία λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική, επαναλαμβανόμενη, συστηματική, εσκεμμένη με σκοπό την επιβολή και την καταδυνάστευση, την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου έχουν υποστεί 15% τουλάχιστον των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Η βία διαποτίζει τα πάντα. Υπάρχει στο σπίτι, μεταξύ των μελών της οικογένειας, στο σχολείο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι περισσότεροι γονείς είναι στα όρια τους εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών, πολλές οικογένειες κρέμονται από μια κλωστή και η βία υποβόσκει. Τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά. Λείπουν, όμως, από τους εκπαιδευτικούς τα «εργαλεία, η εξειδικευμένη γνώση για να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.
Όταν ξεκινούν τα γεγονότα δεν τους δίνουν σημασία και όλοι τα χαρακτηρίζουν «παιδικές κόντρες μαγκιάς».
Είχαν, είχαμε, έχουν και θα έχουν μία σκληρότητα τα παιδιά. Δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν τον χειρότερο εαυτό τους όταν βρεθούν σε θέση ισχύος. Και πάντα θα υπάρχουν τα «θύματα», αυτοί πού είναι διαφορετικοί, ντροπαλοί, άτολμοι, «καλά παιδιά». Υπάρχουν και τα μαθήματα bullying από την οικογένεια, όταν οι γονείς προτρέπουν τους θύτες –παιδιά τους να αντεπιτίθενται.
Οι άσχημες σχέσεις με τους γονείς λειτουργούν επίσης επιβαρυντικά. Τα παιδιά, θύματα και θύτες, είναι πάρα πολύ ανήσυχα. Οι γονείς δεν είναι κοντά στα παιδιά με παραγωγικό τρόπο. Κι όταν κάποιος εκπαιδευτικός τους ενημερώνει για την βίαιη συμπεριφορά του παιδιού, ή στρέφονται εναντίον του επικαλούμενοι φιλίες με υπουργούς, αξιωματούχους ή κατηγορούν τους γονείς του θύτη. Αυτό όμως δείχνει την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας.
Το παιδί-θύμα αλλάζει συμπεριφορά. Είναι φοβισμένο, καταθλιπτικό, με μειωμένη σχολική επίδοση, άρνηση να πάει σχολείο.
Το παιδί-θύτης δεν έχει καλές επιδόσεις στα μαθήματα , αποζητά την προσοχή, δεν δείχνει ευαισθησία και σεβασμό για τους άλλους.
Η επίδραση του bullying στην υγεία είναι μεγάλη και χρόνια. Η υγεία των θυμάτων κλονίζεται και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα. Έρευνα σε 7.770 παιδιά από την ηλικία των 7 χρόνων μέχρι πού έφτασαν τα 50 έδειξε ότι είχαν επηρεαστεί η ψυχολογική τους κατάσταση, οι κοινωνικές σχέσεις τους και η γενικότερη ευημερία τους με την πάροδο του χρόνου.
Διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Είχαν λάβει κατώτερη εκπαίδευση, με άντρες να είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις άνεργοι και να κερδίζουν λιγότερα χρήματα. Ήταν λιγότερο πιθανό να διατηρούν κάποιον δεσμό και να έχουν  καλές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια τους στα 50 τους χρόνια. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι ο εκφοβισμός είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο του να μεγαλώνεις. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι υπεύθυνοι για την υγεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στο σχολείο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Οι υπεύθυνοι πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους ότι το bullying έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών. Τα θύματα πρέπει να παρακολουθούνται και να υποστηρίζονται από ειδικούς για να μάθουν να διαχειρίζονται τον πόνο που βιώνουν.
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *