fbpx

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΝΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ.

ΝΟΜΟΦΟΒΙΑ είναι μία λέξη φτιαγμένη από τον Patrick O’ Neil,  έναν ταχυδρομικό υπάλληλο, το 2008 για να περιγράψει το άγχος από την έλλειψη του κινητού. Είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις «no mobile phone phobia» . Τα smartphones ήταν καινούργια τότε, αλλά οι άνθρωποι ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν περίεργες συμπεριφορές. Ο O ‘Neil εξεπλάγη όταν διαπίστωσε πόσο δεμένοι ήταν οι άνθρωποι από το κινητό τους, και δεν το άφηναν ακόμη κι αν πήγαιναν στην τουαλέτα. Έγινε ακτιβιστής, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αντί αυτό το φαινόμενο να εξαφανίζεται, αντίθετα γιγαντώθηκε. Μία ολόκληρη γενιά γεννήθηκε στον ηλεκτρονικό κόσμο, και ενώ μεγάλωνε, οι σημερινοί νέοι έχουν εμπλουτίσει τη λέξη «nomophobia» με καινούργια νοήματα. Αυτό το γεγονός είναι στενά συνδεδεμένο με ένα άλλο φαινόμενο, «ο φόβος της απώλειας» ἠ «fomo», το οποίο σημαίνει ότι οι έφηβοι φοβούνται να χάσουν την σύνδεση και με αυτό τον τρόπο να χάσουν κάτι συναρπαστικό. Σύμφωνα με έρευνες, το 34% των εφήβων λέει ότι είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο σχεδόν συνέχεια. Όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν μπάνιο με τα κινητά τους, ενώ οι παραγωγοί των gadget οφείλουν να εφεύρουν αδιάβροχα μοντέλα. Οι νέοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κινητά τους ακόμη και όταν είναι να πάνε για ύπνο. 84% από αυτούς κοιμούνται με αυτό είτε έχοντας το δίπλα τους ή πάνω σε αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαβόητη εξάρτηση των νέων από τα κινητά τους είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατηγορήσουμε τις νέες τεχνολογίες ή το θέμα είναι βαθύτερο; Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί οι νέοι είναι τόσο δεμένοι με τα κινητά τους.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

Σκεφτείτε πόσο φυσική είναι για τους νέους να μένουν συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα οι οποίοι αναπτύχθηκαν με τα smartphones στα χέρια τους. Δεν είναι φανταστικό γι΄αυτούς. Θεωρούν ότι είναι φυσικό, γιατί δεν γνωρίζουν πως ήταν ο κόσμος πρίν που ήθελε να επικοινωνήσει και αρκούσε να πει ένα ‘Γεια σου!’ Το νοιώθουν ότι είναι συνέχεια της ζωής τους, εξαρτώνται από αυτό, είναι το απαραίτητο εργαλείο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες ή να επικοινωνήσουν με φίλους και την οικογένεια. Σκεφθείτε ότι αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας από μακρυά είναι μία διαφορετική αίσθηση. Τώρα φανταστείτε, ότι έχετε χάσει την φωνή σας και δεν μπορείτε να μιλήσετε. Θα νοιώθατε χαμένος; Θα νοιώθατε ανησυχία εάν γνωρίζατε ότι η ικανότητα σας να μιλήσετε θα εξαντλείτο με το τέλος της ημέρας; Δεν θα ελέγχατε αν μπορείτε να μιλήσετε κάθε λεπτό; Προφανώς αυτό θα κάνατε.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΖΗΤΑΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προ της εποχής του κινητού, τι θα κάνατε σε μία μακρινή διαδρομή με το λεωφορείο; Κατά την διάρκεια του πρωϊνού; Το απόγευμα πριν πάτε για ύπνο; Ίσως θα διαβάζατε ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα. Εναλλακτικά, θα γράφατε άσκοπα ή θα κουβεντιάζατε με τους ανθρώπους γύρω σας ή θα λύνατε ένα σταυρόλεξο. Και τελευταία, θα βλέπατε τηλεόραση. Το γεγονός είναι ότι οι νέοι κάνουν όλα αυτά στο κινητό τους. Κάνουν ότι κάναμε παλιά αλλά με διαφορετικό εργαλείο. Ναι, δεν δίνουν σημασία στον κόσμο γύρω τους μερικές φορές , αλλά το ίδιο συνέβαινε και σε πολλούς από εμάς όταν διαβάζαμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Μπορεί να ξεχνούσαμε να κατέβουμε στην στάση που θέλαμε, επειδή το διάβασμα ήταν συναρπαστικό ή παρακολουθούσαμε τηλεόραση ενώ τρώγαμε. Εάν δεν υπήρχε βιβλίο ή TV, διαβάζαμε ότι ήταν γραμμένο στη συσκευασία των μπισκότων. Ο εγκέφαλος διψάει για πληροφορίες, διασκέδαση και κουβέντα. Περιμένοντας στην ουρά ή αν φτάσατε νωρίτερα στο τόπο του ραντεβού σας βαριέστε αφόρητα και τότε είναι που έρχεται το έξυπνο κινητό να σας σώσει. Οι συσκευές των κινητών μας είναι ανεξάντλητες  πηγές γνωστικού ερεθίσματος και μελέτες δείχνουν, ότι με όρους απόκτησης και διατήρησης της πληροφορίας, ο εγκέφαλος μας συμπεριφέρεται στις συσκευές όπως με τη σχέση των συντρόφων.

ΓΟΝΕΙΣ ΜΗ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΤΕ

Καθώς το γνωστικό ερέθισμα νοιώθει ικανοποιημένο σε όλους τους ανθρώπους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι ενήλικες  επίσης εθίζονται στην τεχνολογία. Τα παιδιά μας μαθαίνουν από το τι κάνουμε εμείς, και όχι από το τι λέμε. Καθώς μεγαλώνουν, μας βλέπουν, κολλημένους σε αυτές τις φωτεινές μικρές οθόνες, γράφοντας μηνύματα, διαβάζοντας τις ειδήσεις ή σημειώνοντας ένα σημαντικό ραντεβού στο ημερολόγιο κατά την διάρκεια του γεύματος ή στις εξόδους της οικογένειας. Μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για τον εθισμό τους στις δικές τους συσκευές;

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ NOMOPHOBIA

Παρ΄όλες τις έρευνες που γίνονται για την nomophobia, γεγονός είναι, ότι δεν είναι ένας φυσικός εθισμός ή μία πραγματική διαταραχή, παρά μόνο μία έλλειψη μετριοπάθειας και αυτοπειθαρχίας, με αποτέλεσμα την υπερβολική και καταστροφική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Όμως το να πάμε στην άλλη άκρη και να απαγορεύσουμε τελείως τα κινητά δεν είναι η καλύτερη λύση. Εξ άλλου, είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας, και το να επικοινωνεί με τους συμμαθητές και να δημιουργεί ένα κοινωνικό δίκτυο είναι πρωταρχικός στόχος για έναν έφηβο, μία εξελικτική αναγκαιότητα. Έτσι τι μπορούμε να κάνουμε;

ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Αντιθέτως, είναι καλύτερα να καθορίσετε μερικούς ξεκάθαρους κανόνες που θα αφορούν την χρήση του κινητού. Ο κυρίαρχος κανόνας είναι όχι το κινητό στο κρεβάτι. Ένα smartphone στην κρεβατοκάμαρα οδηγεί σε χρόνια στέρηση ύπνου, λόγω των μηνυμάτων που έρχονται σε ακατάλληλες ώρες, ψυχαναγκαστικό παίξιμο και η εκπομπή του μπλέ φωτός από την οθόνη, που ερεθίζει τον εγκέφαλο μας και μας εμποδίζει από το να αισθανόμαστε μισοκοιμισμένοι. Ο καλλίτερος τρόπος να το πετύχετε είναι να δημιουργήσετε ένα κεντρικό οικογενειακό σημείο φόρτισης των κινητών κατά την διάρκεια της νύκτας. Πριν πάτε στο κρεββάτι , τα μέλη της οικογένειας οφείλουν να βάλουν τα κινητά τους στο σημείο. Άλλοι κανόνες που μπορούν να ρυθμίσουν την χρήση του κινητού είναι κατά το δείπνο, του διαβάσματος, τις Κυριακές, κ. ά., ή όταν εσείς κρίνετε ότι πρέπει.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Το κλειδί είναι ότι εσείς οι ίδιοι πρέπει να τους εφαρμόσετε. Σημαίνει ότι εσείς θα έπρεπε να έχετε ξυπνητήρι στο κομοδίνο σας για να ξυπνάτε και όχι το κινητό σας. Εσείς είστε που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν όλη η οικογένεια απολαμβάνει το γεύμα της. Γίνετε το παράδειγμα. Οι νέοι είναι πολύ ευαίσθητοι όταν περιορίζονται, ειδικά για αυτά που θεωρούν άδικα. Αντιπαθούν πολύ να τους συμπεριφέρονται σαν παιδιά, έτσι ο καλύτερος τρόπος να τους κάνετε να συμπεριφερθούν υπεύθυνα είναι να τους διδάξετε ότι ο αυτοέλεγχος είναι χαρακτηριστικό του ενήλικα.

ΨΗΦΙΑΚΗ  ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Εάν ο έφηβος σας δεν αφήνει το κινητό, παρ΄όλους τους περιορισμούς, και συνεχίζει να το έχει μαζί του στην κρεβατοκάμαρά του, πρέπει να επιλέξετε να μπλοκάρετε το τηλέφωνο του για την νύκτα καθιστώντας το άχρηστο. Ρωτήστε πως μπορείτε να το κάνετε και ειδικά για εθιστικές ή επικίνδυνες εφαρμογές που βάζουν σε κίνδυνο την συναισθηματική υγεία του παιδιού σας. Η τεχνολογία κάνει την ζωή μας πιο δυναμική, εύκολη και ασφαλή. Όπως πάντα , το κλειδί είναι η μετριοπάθεια. Εάν ανησυχείτε βλέποντας την μπαταρία του κινητού σας να τελειώνει και δεν θα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους που αγαπάτε, κάτι που είναι φυσικό, εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι και πανικόβλητοι, τότε έχετε συμπτώματα nomophobia.      

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Το διαδίκτυο έχει ήδη καλύψει όλο τον πλανήτη με τα καλώδια του, και είναι πλέον δύσκολο να το αποφύγουμε. Ακούγεται τρομακτικό, έ; Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να τρομοκρατείστε γιατί η τεχνολογία φέρνει πολλές ευκαιρίες και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Υπήρχαν κυριολεκτικά τόσα λίγα πράγματα στην ιστορία του ανθρώπου που επηρρέασαν τόσο καταλυτικά τον πολιτισμό μας, την επικοινωνία και την διασκέδαση όπως κάνει το διαδίκτυο. Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος για απροσεξία γιατί η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται μεγάλη υπευθυνότητα. Ειδικά αν είσαστε γονιός που προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί του επαρκώς ώστε αργότερα στη ζωή του να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας. Τι κινδύνους μπορεί να φέρει το διαδίκτυο στο σπίτι σας και στο μικρό σας άγγελο; Στατιστικές δείχνουν, και αυτές αλλάζουν καθημερινά, δείχνουν ότι 93% των νέων στην  Αμερική έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και 23% έχουν προσωπικό tablet. Σε αυτά προσθέστε τα κινητά τηλέφωνα που τα παιδιά πλέον έχουν από πολύ μικρή ηλικία και θα καταλάβετε γιατί τα παιδιά περνούν τόσες πολλές ώρες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Τι πραγματικά κάνουν στο διαδίκτυο; Ίσως υποθέτετε ότι ξεσκονίζουν όλες τις σελίδες του Wikipedia ή ενημερώνονται από κάποιο σπουδαίο λεξικό. Αλλά δεν πιστεύω να είσαστε τόσο αφελείς. Όταν απαντούν στις ερωτήσεις των ερευνητών τα περισσότερα παιδιά απαντούν ότι οι γονείς τους δεν έχουν ιδέα για το τι στην πραγματικότητα κάνουν στο διαδίκτυο. Αμφιβάλλετε ακόμη; Μη βιαστείτε να πάρετε το κομπιούτερ του γιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν παρακολουθεί κάτι για το οποίο είναι είναι πολύ νέος για να βλέπει. Δεν είναι τόσο τρομακτικό, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την ώρα τους, περίπου το 76%, με τα social media, τα sites και κάνοντας φίλους . Περίπου το 35% των νέων λένε ότι ψωνίζουν μέσω διαδικτύου, γιατί το θεωρούν ευκολότερο και πιο συμφέρον. Οι κίνδυνοι για τους οποίους πρέπει να προσέχετε πάντως δεν είναι μόνο αυτοί αλλά είναι σίγουρα κάποια θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε. Εάν θέλετε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί δεν βλάπτεται δηλαδή δεν έχει κατακόκκινα μάτια ή έλλεψη ύπνου από την πολύωρη παρακολούθηση στην οθόνη ενώ εσεις κοιμάστε στο υπνοδωμάτιο σας, τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, οι στατιστικές λένε ότι περισσότεροι από 1 στους 8 που ψάχνουν στο διαδίκτυο ψάχνουν ερωτικά sites. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών το 83% των αγοριών και το 57% των κοριτσιών έχουν παρακολουθήσει ομαδικό sex στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ

Τυχερά παιγνιδια, χαρτιά και ρουλέτα και άλλες δραστηριότητες τέτοιου είδους είναι επιβλαβή τόσο για τους νέους όσο και για τους ενήλικες, και για τους τελευταίους μάλιστα είναι πιο επώδυνο γιατί δεν έχουν κάποιον να τους φροντίζει να το σταματήσουν. Είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος καζίνο online πολύ περισσότερο που στο διαδίκτυο διαφημίζονται. Και μη βασίζεστε στην δήθεν προληπτική πολιτική του «Μη το χρησιμοποιείτε αν είστε κάτω των 18 ετών» γιατί κανένας δεν θα το δηλώσει.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο εκφοβισμός είναι μέρος της ανάπτυξης του παιδιού και ως ένα σημείο φυσικό. Αλλά το διαδικτυακό που δεν ελέγχεται είναι πιο επιβλαβές από αυτό που συμβαίνει στην αυλή ή στο σχολείο. Η προσωπικότητα διαλύεται και οι φήμες διαδίδονται πολύ γρήγορα. Περίπου 24% των νέων παραπονούνται ότι κάποιος έχει γράψει γι΄αυτούς κάτι που δεν ήταν αληθές. Φανταστείτε πόσο τρομακτικό είναι για ένα παιδί να γράφονται άσχημα πράγματα γι΄αυτό και να διαδίδονται παντού.

ΠΑΙXΝΙΔΙΑ

Όχι, δεν είναι όλα τα παιxνίδια κακά για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά που είναι διασκεδαστικά, επιμορφωτικά και τα παιδιά σας μπορούν να τα απολαύσουν. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλά παιγνίδια που έχουν βία, σεξουαλικό περιεχόμενο και άσχημη γλώσσα. Τα διαδικτυακά παιγνίδια ζητούν από τα παιδιά να παίζουν με αγνώστους που μπορούν να βλάψουν το παιδί προσποιούμενοι ότι είναι κάποιος άλλος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Όσο πιο δημοφιλή τόσο πιο επικίνδυνα, λένε. Ακόμη και αν πολλοί γονείς βοήθησαν το παιδί τους να δημουργήσουν σελίδα στο facebook, αποτυγχάνουν να εξηγήσουν  πώς να το χρησιμοποιήσουν και τι να προβάλλουν από τον εαυτό τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείτε να αναφέρετε στο παιδί σας για να ισχυροποιήσετε τη θέση σας για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Τι άλλο να κάνετε; Μιλήστε με τα παιδιά σας!! Οι εξηγήσεις για τα πράγματα που απαγορεύετε είναι καλύτερες από την διακοπή της σύνδεσης. Μιλήστε στο παιδί για την σεξουαλική εξαπάτηση και όλους τους άλλους κινδύνους. Δημιουργήστε λογικούς κανόνες και όρια! Κανόνες υπάρχουν παντού και άλλος ένας περιορισμός δεν θα  βλάψει. Καταλάβετε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και ενθαρύνετε τα. Αλλά σιγουρευτείτε ότι βάζετε όρια στο χρόνο που είναι συνδεδεμένοι έτσι να μην επηρρεάζονται αρνητικά στην καθημερινότητα τους. Γονεϊκος έλεγχος στις εφαρμογές Αυτό θα βοηθήσει πολύ όταν δεν είσαστε παρών για να προστατέψετε το παιδί από  τους διαδικτυακούς κινδύνους. Ο γονεϊκός έλεγχος των εφαρμογών και των προγραμμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα, computer tablet smartphone, ώστε να αποκλείσετε ανεπιθύμητα websites είναι απαραίτητος. Όμως έχουν και εφαρμογές όπως για παράδειγμα να μπορείτε να γνωρίζετε αν το παιδί σας είναι εκεί που σας λέει ότι είναι. Καλό,έ; Αυτές οι εφαρμογές είναι καλές. Υπάρχουν, λοιπόν τρόποι να χρησιμοποιήσουμε θετικά την τεχνολογία. Καλή τύχη!  

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *