fbpx

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ «ΜΝΗΜΕΣ ΦΟΒΟΥ» ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

psychotherapia
Εν συντομία Οι αναμνήσεις που σχετίζονται με φόβο και δεν είχαν σχηματιστεί πλήρως με κάθε λεπτομέρεια του γεγονότος, μπορεί να είναι σημαντικές για τη δημιουργία Μετατραυματικού Στρες ( PTSD). Μία έρευνα που έγινε με ποντίκια, έδειξε ότι συμπτώματα του PTSD θα μπορούσαν να προκληθούν όχι μόνο από τον τρόπο που ανακαλούμε τις αναμνήσεις αλλά από το πώς εκείνες οι αναμνήσεις σχηματίστηκαν την πρώτη φορά.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες συμβαίνει στο 7,8% των ενηλίκων Αμερικανών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο του PTSD. Το PTSD μπορεί να εκδηλωθεί μετά από την εμπειρία ενός σοβαρού τραυματικού γεγονότος, όπως όταν ζούμε μία φυσική καταστροφή, απειλητικά για τη ζωή ατυχήματα, σεξουαλική επίθεση. Δεν αναπτύσσεται σε όλους που βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός μετατραυματικό στρες. Για παράδειγμα, παιδιά μπορεί να αναπτύξουν την διαταραχή, αλλά είναι λιγότερο πιθανόν από τους ενήλικες, ειδικά εάν το παιδί ήταν κάτω από 10 ετών όταν βίωσε το τραυματικό γεγονός. Οι επιστήμονες εργάζονται να ανακαλύψουν τι προκαλεί τη δημιουργία του μετατραυματικού στρες. Για τις έρευνες, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ (UTS) και το Carvan Institute πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας ποντίκια. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν ο τρόπος που σχηματίζεται η μνήμη έχει επίδραση στο εάν θα αναπτυχθεί το PTSD. Διοχέτευσαν ξαφνικά σοκ στα πόδια των ποντικών για να διαπιστώσουν αν το γρήγορο και βίαιο ερέθισμα θα επέτρεπε σε μία ολοκληρωμένη ανάμνηση να σχηματιστεί.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ  ΦΟΒΟΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας  διαπίστωσαν ότι οι ποντικοί ήταν ικανοί να σχηματίσουν μία ανάμνηση βασισμένη στο φόβο, αλλά όχι μία ολοκληρωμένη εικόνα από το τι πραγματικά συνέβαινε. Μερικές λεπτομέρειες του επώδυνου γεγονότος ποτέ δεν συμπεριλαμβάνονταν  στις σχηματισμένες αναμνήσεις του φόβου. Οι ερευνητές συσχέτισαν αυτό το γεγονός με τις επιπτώσεις του PTSD. Ένα από τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες είναι ότι ο πόνος του τραύματος κάνει το υποκείμενο να  βιώνει ξανά  το τραύμα, το οποίο ενεργοποιείται από ένα παρόμοιο ανώδυνο όμως ερέθισμα. Για παράδειγμα, οι στρατιώτες που επέστρεψαν θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από ένα αβλαβές δυνατό θόρυβο. Ο Vissel είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, επειδή οι ερεθισμένες αναμνήσεις σχηματίστηκαν χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έτσι ώστε να επιτρέψουν στο άτομο να διακρίνει την τραυματική κατάσταση από μία αβλαβή. «Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό επειδή τα ζώα βασίζουν τις αναμνήσεις τους από το που, πότε και πως το τραυματικό γεγονός συνέβη και καθορίζει το πώς αυτοί θα φοβόντουσαν στο μέλλον,» είπε ο Vissel σε μία συνέντευξη. «Αν σχηματίσουν μία ασαφή ανάμνηση που δεν έχει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να ξεχωρίσει τις διαφορετικές καταστάσεις ή τα περιβάλλοντα , μπορεί να ενεργοποιήσει την τραυματική μνήμη σε πολλές διαφορετικές και άσχετες καταστάσεις.  

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *