fbpx

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Όρια στις Φιλικές Σχέσεις: Πώς διατηρώ τα όρια & καλύπτω τις ανάγκες μου;

Μπορεί να ακούτε συχνά τον ψυχολογικό όρο «όρια», αλλά τι σημαίνει και πώς ισχύει για εσάς;

Με απλά λόγια, τα όρια είναι η γραμμή μεταξύ του σημείου που τελειώνει το δικαίωμα μας για κάτι και αρχίζει το δικαίωμα του άλλου.

Τα υγιή όρια καθορίζουν ποιοι είμαστε σε σχέση με τους άλλους. Μας βοηθούν επίσης να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση μας στο περιβάλλον και στη σχέση μας με τους άλλους. Τα προσωπικά όρια είναι πώς διδάσκουμε στους ανθρώπους ποιοι είμαστε και πώς θα θέλαμε να μας χειρίζονται στις σχέσεις. Τα όρια μας βοηθούν να πεις “Αυτός είμαι. Αυτό θέλω”.

Τα καλά προσωπικά όρια μας προστατεύουν.

Χωρίς αυτά η ζωή είναι τρομακτική και μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος.

Η αίσθηση των ορίων μας βοηθά επίσης να συνδεθούμε με τον αληθινό μας εαυτό. Βασίζονται στις πεποιθήσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις, τις επιλογές, τα θέλω, τις ανάγκες και τις διαισθήσεις μας. Είναι ξεκάθαρα, σταθερά, διατηρημένα και μπορούν να είναι μερικές φορές και ευέλικτα.

Τελικά, όταν δεν προστατεύουμε ή υπερπροστατεύουμε τα όριά μας, οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή καταναγκαστικές συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφής, οι εθισμοί ή η υπερβολική εργασία.

Ο καθορισμός υγιών ορίων μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και τις ανάγκες μας. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια, να χαλαρώνουμε και να αισθανόμαστε τη δύναμη ότι μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Τα χαλαρά όρια οδηγούν σε συναισθηματικές απώλειες

Όταν τα όρια είναι χαλαρά, μπορεί εύκολα να αναλάβουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.

Υπάρχει μια μικρή αίσθηση ότι φεύγουμε απο τον εαυτό μας και μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολία στο να αναγνωρίσουμε τα δικά μας συναισθήματα και ανάγκες. Τα άτομα με χαλαρά όρια είναι συχνά υπερευαίσθητα στα σχόλια και τις επικρίσεις των άλλων.

Τα κοινά σημάδια των χαλαρών ορίων περιλαμβάνουν:

• την υπερβολική εμπλοκή στις ζωές των άλλων,

• την τελειομανία και  

•το να ευχαριστούμε μόνο τις ανάγκες των άλλων.


Προσπαθώντας να διορθώσετε και να ελέγξετε τους άλλους με κρίσεις και συμβουλές, με το να μένετε σε ανθυγιεινές σχέσεις, να αναλαμβάνετε πάρα πολλή δουλειά ή πάρα πολλές δεσμεύσεις και αποφεύγοντας να μένουμε πολύ μόνοι μας.

Όταν τα όριά μας είναι πολύ χαλαρά αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τα πάντα και για όλους, ανίσχυροι, επιβεβλημένοι και αγανακτισμένοι. Ασυνείδητα, τα χαλαρά όρια μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη δική μας ανάγκη για φροντίδα.

Τελικά, όμως, μας αποσυνδέουν από τον εαυτό μας καθώς δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τα δικά μας συναισθήματα και ανάγκες. Η αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφής και η υπερβολική εργασία.

Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι τα όριά μας χρειάζονται προσαρμογή:

• Αισθανόμαστε ανίκανοι να πούμε όχι

• Νιώθουμε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων

• Ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι σε σημείο να απορρίπτουμε τις δικές μας σκέψεις, απόψεις και διαίσθηση

• Η ενέργειά μας αποστραγγίζεται τόσο πολύ γιατί παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για φαγητό, ξεκούραση κ.λπ.)

• Να είμαστε πάντα ευχάριστοι στους ανθρώπους

• Αποφυγή στενών σχέσεων

• Αδυναμία λήψης αποφάσεων

• Πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από τους άλλους

• Φροντίζουμε τις ανάγκες των άλλων, αλλά όχι τις δικές μας

• Οι απόψεις των άλλων είναι πιο σημαντικές από τις δικές μας

Τα άκαμπτα όρια οδηγούν σε μοναξιά 

Για μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική εγγύτητα προκαλεί άγχος. Η οικειότητα μπορεί να είναι τρομακτική λόγω των φόβων ασφυξίας και της απώλειας της ανεξαρτησίας.

Μερικοί μπορεί επίσης να αποφύγουν τη σύνδεση με τον εαυτό τους λόγω ενός σκληρού εσωτερικού κριτή. Μπορεί να υπάρχουν αισθήματα κενού και κατάθλιψης, μαζί με δυσκολία παροχής και λήψης φροντίδας και ανησυχίας.

Τελικά, τα άκαμπτα όρια μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια συναισθήματα μοναξιάς. Μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι – σύνδεση λαχτάρας ενώ φοβάσαι την εγγύτητα. Τα άκαμπτα όρια αντιπροσωπεύουν μια προστασία από την ευαλωτότητα, όπου μπορεί να προκύψουν πληγές, απώλειες και απόρριψη και να είναι ιδιαίτερα επώδυνες.


Πώς να θέσετε αποτελεσματικά όρια

Εάν διαπιστώσετε ότι μπορεί να έχετε χαλαρά ή άκαμπτα όρια, είναι εντάξει με την έννοια ότι το αναγνωρίζετε και προσπαθήστε να μην κρίνετε πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως, προσεγγίστε το με περιέργεια και διαφάνεια.

Διαβάστε τις παρακάτω προτάσεις και βρείτε ένα πράγμα με το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα. Δοκιμάστε το για να δείτε πώς νιώθετε.

Θυμηθείτε, μπορεί να είναι άβολο στην αρχή καθώς μαθαίνετε μια νέα δεξιότητα. Μείνετε με αυτό. Αξίζετε να σας αντιμετωπίζουν ως πολύτιμους, κάτι που επικοινωνούν τα υγιή όρια. Ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι μια μορφή αγάπης για τη φροντίδα του εαυτού σας και ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.


Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που χρειάζεστε.

1. Γνωρίστε τον εαυτό σαςΑυτό σημαίνει να γνωρίζετε τις πιο εσωτερικές σας σκέψεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα, επιλογές και εμπειρίες. Σημαίνει επίσης να γνωρίζετε και να συνδέεστε με τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις σωματικές σας αισθήσεις. Χωρίς να γνωρίζετε τον πραγματικό σας εαυτό, δεν μπορείτε πραγματικά να γνωρίζετε τα όρια και τις ανάγκες σας, δηλαδή τα όριά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις ανάγκες σας όταν ξεπερνιούνται τα όρια.

2. Να είστε ευέλικτοι. Το να έχεις υγιή όρια δεν σημαίνει να λες αυστηρά όχι σε όλα. Ούτε σημαίνει να αποσπάσεις τον εαυτό σου από τους άλλους. Διαρκώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε ως άνθρωποι.

3. Μείνετε μακριά από την κρίσηΕξασκηθείτε να έχετε υγιή συμπόνια για τους άλλους χωρίς να το χρειάζεται «διορθώστε» τα.

4. Αφήστε την κρίση για τον εαυτό σας. Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά άρχισε να ασκείς τη συμπόνια και την αποδοχή. Όταν μπορείς να αποδεχτείς τον εαυτό σου για αυτό που είσαι, υπάρχει λιγότερη ανάγκη να κρύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Ένας πιο θετικός εσωτερικός κόσμος μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ασφαλείς με την ευαλωτότητα. Συνδεθείτε με τη φωνή κάποιου που αγαπά και φροντίζει και φανταστείτε τι θα σας έλεγε αυτή τη στιγμή.

5. Αποδεχτείτε την αλήθεια σε αυτά που λένε οι άλλοι και αφήστε τα υπόλοιπα. Νιώσε αυτό που νιώθεις και μην αναλαμβάνεις την ευθύνη ούτε αναλαμβάνεις τα συναισθήματα των άλλων. Δώστε πίσω τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους.

6. Εξασκηθείτε στη διαφάνεια. Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τους άλλους για το πώς τους επηρεάζει η συμπεριφορά σας.

7. Προσέξτε την ασπρόμαυρη σκέψη. Δυσκολεύεστε να πείτε όχι; Προσπάθησε να πεις ‘’άσε με να το σκεφτώ και να επανέλθω σε σένα.” Πρέπει να κάνεις τα πράγματα αλλιώς; Προσπάθησε να βρεις τη μέση λύση.

8. Δώστε προσοχή στις δραστηριότητες και στους ανθρώπους που σας στραγγίζουν και σε αυτούς που σας δίνουν ενέργειαΠροστατέψτε τον εαυτό σας λέγοντας όχι σε εκείνους που σας καταπονούν ή βρίσκοντας τρόπους να τους μειώσετε μέσω της ανάθεσης, του καθορισμού ορίων ή της μείωσης των προτύπων τελειομανίας. Αντ’ αυτού, προσθέστε περισσότερες δυναμωτικές δραστηριότητες στην ημέρα σας.

9. ΠαύσηΌταν αισθάνεστε την επιθυμία (εισάγετε τον ψυχαναγκασμό εδώ), σταματήστε και ελέγξτε τον εαυτό σας. Τι νιώθεις; Μπορείτε να επιτρέψετε σε αυτό το συναίσθημα να είναι παρόν χωρίς να ενεργήσετε προς το παρόν; Τι χρειάζεσαι; Σκάψτε βαθιά και δείτε τι θα συμβεί για εσάς. Πάρτε πέντε ή 10 βαθιές αναπνοές εάν χρειάζεται, εστιάζοντας στην πλήρη εκπνοή.

10. Ξεκαθαρίστε τι εκτιμάτε και τι επιθυμείτεΤι πραγματικά θέλετε ή τι λαχταράτε; Τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς στη ζωή σας; Ξεκαθαρίστε τις πιο σημαντικές αξίες σας. Χρησιμοποιήστε τις αξίες σας για να καθοδηγήσετε τις αποφάσεις σας σε σχέση με τις απόψεις ή τις προσδοκίες των άλλων. Χρησιμοποιήστε αυτό για να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που λείπει από τη ζωή σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *