fbpx

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τα μυστικά της ευτυχίας: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες και οξυτοκύνη.

psychotic_trauma

Μπορεί να μην έχουμε το δέντρο των χρημάτων,αλλά μπορούμε να έχουμε το δέντρο της ευτυχίας.

Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η οξυτοκύνη και οι ενδορφίνες είναι το κουαρτέτο που είναι υπεύθυνο για την ευτυχία μας. Πολλά γεγονότα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, αλλά αντί να τους έχουμε απλώς να κάθονται, υπάρχουν τρόποι που ηθελημένα μπορούμε να τους ενεργοποιήσουμε.

Με το να είναι σε θετική κατάσταση έχουν σημαντική επιρροή στην δραστηριοποίηση μας, στην παραγωγικότητα μας και στην ευεξία μας. Κανένα λογικό άτομο δεν θα ήταν αντίθετο να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα αυτές τις περιοχές.

Εδώ είναι μερικοί απλοί τρόποι να αποκτήσετε τα θετικά νευροχημικά:

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

Η ντοπαμίνη μας κινητοποιεί να κάνουμε πράξεις για να φτάσουμε τους στόχους μας, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και δίνει μία άμεση ενισχυμένη ικανοποίηση όταν τους πετυχαίνουμε. Αναβλητικότητα, αυτό -αμφιβολία και έλλειψη ενθουσιασμού συνδέονται με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι εκείνα με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης πάντα επέλεγαν μία εύκολη λύση και ως εκ τούτου λιγότερη τροφή, εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποιούσαν την απαραίτητη  προσπάθεια ώστε να λάβουν διπλάσια ποσότητα τροφής.

Σπάστε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους – καλύτερα από το να επιτρέπετε στον εγκέφαλο σας να γιορτάζει όταν κόβει την κορδέλα του τέλους μία φορά, μπορούμε να κόψουμε πολλές φορές την κορδέλα για μικρότερους στόχους, γεγονός που απελευθερώνει ντοπαμίνη. Και είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε την νίκη μας αγοράζοντας ένα μπουκάλι κρασί ή πηγαίνοντας στο αγαπημένο μας εστιατόριο όποτε πετυχαίνουμε ένα μικρό στόχο.

Αντί να ξεμείνουμε από ντοπαμίνη μη κάνοντας τίποτα είναι καλύτερα να δημιουργούμε καινούργιους μικρούς στόχους πρίν πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο. Αυτό εξασφαλίζει μία συνεχή ροή εμπειρίας της ντοπαμίνης.

Σαν εργοδότης ή προιστάμενος αναγνωρίζοντας την ικανότητα της ομάδας σας, αν τους  στείλετε  ένα ευχαριστήριο mail, ή  τους δώσετε μπόνους, θα τους κάνετε να

έχουν ροή ντοπαμίνης και με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί στο μέλλον η παραγωγικότητα τους.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

Η σεροτονίνη ρέει όταν αισθάνεστε σημαντικός και σπουδαίος. Η μοναξιά και η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν η σεροτονίνη είναι απούσα. Είναι μία από τις  αιτίες που οι άνθρωποι πέφτουν σε παραβατική ή εγκληματική δραστηριότητα και ο πολιτισμός μας  ευνοεί την  απελευθέρωση της σεροτονίνης.

Ελλειματική προσοχή και άσχημη συμπεριφορά είναι δείγματα της έλλειψης σεροτονίνης.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά εστιάζουν στην παραγωγή σεροτονίνης.

Όταν θυμόμαστε παλιές μας σημαντικές επιτυχίες επιτρέπουμε στον εγκέφαλο μας να ξαναζήσει την εμπειρία. Ο εγκέφαλος  μας δεν ξεχωρίζει τι είναι πραγματικότητα και τι φανταστικό, έτσι παράγει σεροτονίνη και στις δύο περιπτώσεις.

Ένας άλλος τρόπος  που είναι δημοφιλής είναι οι πρακτικές της ευγνωμοσύνης. Μας υπενθυμίζουν ότι αξίζουμε και έχουμε πολλά να δώσουμε στη ζωή. Εάν έχετε ανάγκη μιας γερής δόσης σεροτονίνης κατά την διάρκεια μιας στρεσογόνου ημέρας, πάρτε λίγες στιγμές για να θυμηθείτε μία επιτυχία που είχατε ή μια νίκη σε κάτι.

Γευματίστε ή πιείτε καφέ έξω και εκτεθείτε στον ήλιο για 20 λεπτά, το δέρμα σας απορροφά τις UV ακτίνες και τις μετατρέπουν σε βιταμίνη  D και παράγεται σεροτονίνη. Αν και οι υπεριώδεις ακτίνες δεν είναι καλές, λιγόλεπτη καθημερινή έκθεση είναι υγιεινή και ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

ΟΞΥΤΟΚΎΝΗ

Η οξυτοκύνη δημιουργεί οικειότητα, εμπιστοσύνη και χτίζει υγιείς σχέσεις παντός τύπου. Ελευθερώνεται από άντρες και γυναίκες κατά την διάρκεια του οργασμού, και από τις μητέρες κατά την διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού. Τα ζώα θα απορρίψουν τα νεογνά όταν η έκκριση της οξυτοκύνης είναι μπλοκαρισμένη.

Η οξυτοκύνη αυξάνει την πίστη, οι άντρες σε μονογαμικές σχέσεις που είχαν έκκριση οξυτοκύνης λειτουργούσαν με μοναχικές γυναίκες σε μεγάλη φυσική απόσταση από ότι οι άντρες που δεν τους δόθηκε οξυτοκίνη. Η αξιοποίηση της οξυτοκύνης είναι σημαντική για να δημιουργούνται στενοί δεσμοί και να βελτιώνονται οι κοινωνικές σχέσεις.

Συχνά αναφέρεται ως η τρυφερή ορμόνη, ένας απλός τρόπος για να διατηρήσουμε την ροή της είναι να δίνουμε σε κάποιον μια αγκαλιά. Οι έρευνες έδειξαν ότι το αλληλοάγγιγμα όχι μόνο αυξάνει την ορμόνη αλλά και μειώνει το καρδιοαγγειακό στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Αντί να ανταλάσσετε απλά μια χειραψία δώστε μια αγκαλιά. Ο Dr. Paul Zak συνιστά 8 αγκαλιές την ημέρα.

ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ

Οι ενδορφίνες ελευθερώνονται σαν αντίδραση στο πόνο και στο στρες και βοηθούν για να ανακουφιστούμε από το άγχος και τη κατάθλιψη. Η έκφραση «βρίσκω την αναπνοή μου»και η ψυχική ευφορία που νοιώθουμε μετά από έντονο τρέξιμο είναι αποτέλεσμα των ενδορφινών. Παρόμοια με την μορφίνη, δρα σαν αναλγητικό, ηρεμιστικό, ελαττώνει την αντίληψη μας για τον πόνο.

Παράλληλα με τη κανονική άσκηση, το γέλιο είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να αυξάνεται η έκκριση της ενδορφίνης. Ακόμη και η προσδοκία και η αναμονή του γέλιου όπως του να παρακολουθεί κάποιος μια κωμωδία, αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών. Πάρτε μαζί σας στην εργασία την αίσθηση του χιούμορ σας, φτιάξτε χαρούμενα mail, και βρείτε πράγματα για τα οποία να γελάτε έτσι ώστε να κρατήσετε το γιατρό μακριά.

Αρωματοθεραπεία  : η μυρωδιά της βανίλιας και της λεβάντας έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ενδορφίνης. Η μαύρη σοκολάτα και τα πικάντικα φαγητά απελευθερώνουν ενδορφίνη. Μυρίστε τα αιθέρια έλαια και έχετε λίγη μαύρη σοκολάτα στο ντουλάπι για μια γρήγορη δόση ενδορφίνης.

Όλα είναι θέμα αν κάθεστε στη θέση του οδηγού στη ζωή.

Αντί να περιμένετε να έρθει η ευτυχία με μαγικό τρόπο, δημιουργείστε εσείς με κάθε τεχνική τις συνθήκες και τις συνήθειες για να βιώσετε περισσότερη ευτυχία στη ζωή σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *